Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Persson: ”Avverkning ger störst klimatnytta”

Publicerad: 31 augusti 2015, 09:19

Tidigare statsministern Göran Persson tycker att kritiken från miljöorganisationerna är obefogad och lyfter istället fram avverkningens klimatnytta.


Det är när skogen avverkas och exempelvis blir biobränsle som störst klimatnytta uppnås. Det menar tidigare statsministern och Sveaskogs före detta ordförande Göran Persson som i en intervju med SvD Näringsliv tillbakavisar kritiken från bland annat Naturskyddsföreningen.

Miljöorganisationen anser att skogsföretagen avverkar för mycket av skogen som fungerar som en naturlig kolsänka.

Så här säger Persson till SvD Näringsliv: ”Jag är ganska trygg i mitt påstående att avverkning ger mest klimatnytta. Den gamla skogen som tas ner används mest till timmer och fortsätter då lagra koldioxid. Samtidigt planteras ny som växer med 25 procent per år på grund av växtförädling. Den unga skogen binder mest koldioxid, så att skogsbruket totalt släpper ut koldioxid är inte riktigt sant.”

Han säger också att han inte tycker att transportpolitiken varit tillräckligt effektiv för att minska beroendet av fossila bränslen.

Läs hela intervjun här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.