Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Perstorp växer med hjälp av barnbyar i Indien och Kina

Publicerad: 19 januari 2005, 11:24

Stöd till föräldralösa barn i Kina ska underlätta för Perstorp AB att expandera på den kinesiska marknaden. ”Vi har goda erfarenheter av stödet till en barnby i Indien”, berättar vd Lennart Holm.


Perstorps vd Lennart Holm ser en tydlig koppling mellan företagets affärsverksamhet och bidragen till SOS-Barnbyar.

– Det här en angelägen fråga både för mig privat och för företaget. Vi har nyligen haft vår årliga genomgång av företagets strategi och vi ser tydligt att det som driver verksamheten framåt handlar om miljö, hälsa och säkerhet, säger Lennart Holm till Dagens Miljö.

Miljonbidraget till den nya barnbyn i Kina är med andra ord en medveten satsning.

– Vi har ökat våra satsningar på hjälpprojekt men framförallt har vi bestämt oss för att fokusera på färre satsningar. Tidigare var de spridda utan någon ordentligt tanke bakom. Nu väljer vi mer medvetet och ser tydligare vad vi får ut av det.

– Primärt gör vi detta för barnens skull, men våra erfarenheter från en barnby i Indien visar att sådana satsningar tas emot väl av de lokalt anställda. Vi har också fått positiv respons av våra kunder i Indien som ser att vi har ett genuint och långsiktigt intresse. Det ökar vår trovärdighet.

Barnby i Kina ingen slump
– Att vi nu har valt att satsa på en barnby i Kina är inte en slump utan hänger samman med att vi ökar vår affärsverksamhet där. Vi har redan en handfull anställda i Kina och under detta eller kommande år kommer vi att etablera produktion i landet. Vi ökar våra kontaktytor snabbt i Kina och när vi etablerar egen produktion kommer goda myndighetskontakter att vara viktiga. Med stödet till barnbyn hoppas få samma positiva effekt som i Indien.

Lennart Holm har fått många konkreta bevis på nyttan med satsningen på barnbyn utanför Bombay i Indien.

– Det var väldigt skojigt när vi nyligen kunde anställa en person som vuxit upp på vår barnby. Han arbetar nu som operatör på vår fabrik i Indien. Det har ett stort symboliskt värde och dessutom får vi en otroligt lojal anställd.

För Perstorp AB, med 95 procent av försäljningen utomlands, är de internationella kontakterna avgörande.

– Vi måste ha ett globalt perspektiv och eftersom Asiens betydelse snabbt ökar är det viktigt att vi förbättrar vår kulturella förståelse för Asien. Därför kommer vi att öka engagemanget för Kina här i Perstorp.

– Vi driver en egen friskola, Perstorps Gymnasium, med inriktning på naturvetenskap och planerar nu att koppla samman gymnasieungdomarna med barnbyn i Kina, säger Lennart Holm.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.