Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Peter Nohrstedt: Här gör grön upphandling störst skillnad

Publicerad: 23 mars 2011, 11:32

Här är tre kategorier där grön upphandling verkligen skapar skillnad.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Den offentliga upphandlingen är värd mellan 510 och 608 miljarder kronor årligen och skapar därmed otroligt stor miljöpåverkan. Peter Nohrstedt är verksamhetsansvarig för upphandling på Miljöstyrningsrådet och han berättar att det finns tre kategorier som tillsammans står för uppemot 80 procent av den miljöpåverkan. Det handlar om de klassiska – bilen, biffen och bostaden – eller mer konkret – byggsektorn, transportsektorn och livsmedelssektorn.
– Det är helt enkelt i dessa områden som upphandlarna måste ställa miljökrav. Det är här de kan skapa skillnad, säger Peter Nohrstedt.

Han påminner om den i Sverige rådande "bör-regeln" vid upphandling som säger att man bör ställa miljökrav vid upphandling då det är relevant.
– Jag skulle våga säga att miljökrav alltid är relevant – i varje fall då det gäller upphandling inom något av dessa tre områden, säger han.

Peter Nohrstedt tycker att Sveriges offentliga upphandlare kan våga mer och ställa tuffare miljökrav. Att göra så ger enligt honom fler fördelare – inte bara en bättre miljö.
– Grön upphandling sparar också ofta pengar. Till exempel genom energisnålhet. Det är viktigt att man ser till totalkostnaden och inte bara till inköpspris – och då är ofta det gröna alternativet också ofta det mest ekonomiska.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev