Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Peter Westman: EU-valet kommer att bli oerhört viktigt

Publicerad: 27 december 2013, 11:00

Med val till både EU-parlamentet och riksdagen blir 2014 ett politiskt år utöver det vanliga. Inte minst miljöpolitiskt. Miljöaktuellt har bett fem miljömäktiga svenskar från olika sektorer att blicka framåt. Peter Westman, naturvårdschef på Världsnaturfonden WWF, påpekar att EU-valet kommer att bli viktigt


Vilken blir den viktigaste miljöhändelsen 2014?
– I ett europeiskt och svenskt perspektiv kommer EU-valet att bli ofantligt viktigt. Under den ekonomiska krisen har EU-lagstiftningen ofta varit det enda som har hindrat en nationell nedmontering av miljö- och naturvårdsabetet och EU-parlamentet får en allt viktigare roll.

Vad blir Sveriges största miljöutmaning under 2014?
– WWF vill att Sverige fullt ut ska finansiera de  internationella åtaganden som gjorts inom klimat-, naturvårds-och miljöområdet. Det skulle också skulle bidra till att nå de nationella mål som riksdag  och regering själva har satt upp.

Välj en konkret sak du vill ska hända på området under 2014.
– Att ett trendbrott sker så  att over­shoot day, det vill säga dagen då mänskligheten överskrider produktionen av jordens ekologiska resurser och tjänster, för första gången inträffar senare än föregående år. 2013 inföll dagen den 20 augusti. Vi vill också att anslaget till biologisk mångfald fördubblas.

Vad är din personliga målsättning för miljöåret 2014?
– Att under sillgrisslehoppningen och fågelmärkningen på Stora Karlsö kunna fånga tio sillgrisslor!

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.