Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Petra Wadström vill göra mer Solvatten

Publicerad: 1 oktober 2010, 07:27

Innovationen som ger rent vatten med hjälp av solljus sprider sig över världen. Nu vill innovatören växla upp.


Efterfrågan på Petra Wadströms innovation Solvatten ökar. Ett projekt i Kenya har pågått i snart ett år, ett samarbete med FN syftar till att få ut Solvatten också till bland annat Burkina Faso och Etiopien och i Haiti finns en distributör.

Problemet för Solvatten är inte efterfrågan, det är kapaciteten. Teknik360 bytte några ord med Petra Wadström under Cleantech Venture Day i Kista där hon, som ett av 25 företag, pitchade sin idé för en jury.

– Eftefrågan är stor, vi behöver utöka kapaciteten både i fråga om tillverkning och personellt. Vi behöver människor med stora hjärtan och engagemang, sa Petra Wadström under sin pitch,där hon efterlyste ett kapitaltillskott på 1 miljon dollar som ska möjliggöra expansionen.

Det finns plats för mer Solvatten.

Det handlar framförallt om resurser inom marknadsföring som ska skapa möjlighet för Solvatten att nå flera marknader, säger Petra Wadström.

– Men det ska vara en särskilt sort, som kan vistas i de här miljöerna, säger hon, och syftar på de ofta ansträngande förhållanden som råder där arbetet med Solvatten bedrivs.

I dagarna beger sig Petra Wadström åter till Kenya där ett projekt inleddes för snart ett år sedan.

– Att få träffa de här familjerna som använt Solvatten i snart ett år, det är det största för mig, säger Petra Wadström.

Innovationen Solvatten är en tioliters vattendunk som gör förorenat vatten drickbart på mellan två och sex timmar med hjälp av solen. Det sker genom att behållaren viks ut och riktas mot solen där vattnet värms till 55 grader. De uppvikta sidorna är försedda med plast som släpper igenom UV-ljus från solen vilket leder till att DNA i de mikroorganismer som finns i vattnet förstörs.

Läs mer om Solvatten på www.solvatten.se.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.