Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Petter Stordalen: Det är de små sakerna som kommer rädda världen

Publicerad: 4 juli 2013, 12:58

Petter Stordalen menar att hållbarhetsproblemet måste tacklas av alla. Och att det måste göras steg för steg.
– Ett enskilt bolag kan inte rädda världen ensamt, men alla kan göra något. Och alla de små bidragen blir till sist ett jättebidrag, säger han.


Den norske hotellmagnaten och miljöaktivisten Petter Stordalen personifierar på många sätt näringslivets mest vilda hållbarhetstankar. I Choice Hotels äger mångmiljardären Stordalen 170 hotell runt om i världen och samtidigt pratar han om att vi behöver en helt ny typ av kapitalism för att vi ska kunna möta framtidens utmaningar. I Almedalen frågade Miljöaktuellt Petter Stordalen om hans bästa tips till andra bolag, som ville arbeta med hållbarhet, men inte kommit lika långt.
– Mitt första och viktigaste tips är väldigt enkelt – börja nu!

Petter Stordalen menar att det finns väldigt många svenska företag som gör väldigt många bra saker. Något han tycker syns inte minst här i Almedalen.
– Det finns många företag som har fantastiska program och genomför ett väldigt bra arbete. Sverige är på många sätt ett föregångsland när det kommer till att sätta fokus på hållbarhetsfrågorna. För de flesta företag som vill börja med hållbarhetsarbetet är det egentligen bara att sätta en plan och börja jobba efter uppsatta mål. Ett enskilt bolag kan inte rädda världen ensamt, men alla kan göra något. Och alla de små bidragen blir till sist ett jättebidrag. Det handlar egentligen om de små sakerna. Det handlar om "lite" mindre kött konsumtion, "lite" större medvetenhet kring vår konsumtion, "lite" större medvetenhet kring vårt resande och "lite" mer medvetenhet kring alla dessa små saker så löser vi problemen.

Det som intresserat Petter Stordalen mest här i Almedalen i år är palmoljedebatten som hanterats på några av veckans seminarier.
– Palmolja är ett typiskt exempel på en av de här små sakerna som skapar de stora miljöproblemen. Regnskogen som skövlas och som bland annat Mattias Klum och Johan Rockström berättat om visar att vi måste handla nu.

Petter Stordaeln påpekar att om inte politikerna tar de beslut som måste tas så är det upp till oss konsumenter att agera.
– Vi som konsumenter har makt att välja bort bolag som inte gör bra saker och välja in bolag som gär det.

Palmolja bidrar till skövlad regnskog och det, menar Petter Stordalen, får stora konsekvenser ur ett större perspektiv.
– För mig har palmoljedebatten öppnat ögonen för varför vi ska gå över och köpa mer och mer certifierad palmolja. Vi ska fasa ut ickecertifierad olja och försöka reducera palmoljeanvändningen för den finns i en rad saker – inte bara mat utan också i tvål, skönhetsprodukter och i en massa andra saker som vi använder varje dag. Samtidigt är palmolja orsaken till att regnskog huggs ner och det i sin tur påverkar ju förstås biodiversitet och klimat då regnskogen är jordens lungor.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.