Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Phantom Eye – det vätgasdrivna spionplanet

Publicerad: 15 juli 2010, 08:24

Boeings nya spionplan drivs med vätgas och klan flyga non-stop i upp till fyra dygn.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Phantom Eye, som presenterades i måndags, har utvecklats inom Boeings hemlighetsfulla forskningsavdelning Phantom Works. Det obemannade planet kan nå höjder på 20 000 meter och ska användas för långa övervaknings- och underrättelseuppdrag. Tack vare ett extra lätt och kraftfullt vätebränslesystem kan det flyga i fyra dygn i sträck, skriver BBC News.

– 1989 flög vi Condor [företagets tidigare obemannade spaningsplan] i 60 timmar i sträck på vanligt flygbränsle, och det var den maximala kapaciteten. Nu snackar vi 96 timmar, säger Chris Haddox från Phantom Works till tidningen.

Phantom Eye har ett vingspann på 46 meter och drivs av två fyrcylindriga 2,3-litersmotorer på 150 hästkrafter vardera. Senare i sommar kommer en prototyp av planet att skickas till Nasas Dryden Flight Research Center i Kalifornien, där det ska förberedas för sin första flygtur.

Det brittiska försvarsministeriet (MoD) är intresserade av höghöjdsplan med lång uthållighet för övervakning, men överväger enligt BBC flera olika tekniker. Bland annat utvecklar man själva ett solcellsdrivet plan, kallat Zephyr, tillsammans med företaget Qinetiq.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.