Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Philip: Jag är oskyldig

Publicerad: 6 maj 2009, 06:46

NASA och Cisco vill se svensken Philip i fängelse för de databasintrång han dömdes för 2004.
– Det ser inte speciellt ljust ut, säger Philip, 21, till Teknik360.


År 2007 dömdes Philip, 21, i hovrätten för dataintrång på ett antal svenska högskolor och universitet. De skedde i maj 2004. Då var Philip 16 år gammal och fick villkorlig dom.

– Jag hävdar att jag är oskyldig. Men teknikkunskapen i hovrätten är inte speciellt hög och det blev väldigt konstiga bevis, säger Philip, 21, till Teknik360.

Ett av bevisen var, enligt honom, att han använde sig av textredigeringsprogrammet Nano.

– Rätten ansåg att det var ett hackerprogram och därför ett bevis.

Han blev även förhörd av FBI i samma veva, eftersom Cisco och NASA hade misstankar om att Philip hade hackat sig in i deras databaser, skriver GP.

– FBI är rätt fanatiska och hotade med att jag skulle få 20 år i ett federalt fängelse, sa Philip redan 2004 i en intervju med TT.

Nu åtalas Philip för dataintrånget, som ska ha skett i maj 2004, i NASA och Ciscos databaser. Han riskerar ett maxstraff på 20 års fängelse samt böter på 2 miljoner kronor.

– Det känns lite märkligt eftersom jag trodde att det var över i och med hovrättens dom men, ja, suckar Philip.

På Cisco används operativsystemet IOS och Philip ska ha kopierat källkoden samt lagt ut den på en rysk webbsida. Han identifierades av det amerikanska Justitiedepartementet som hackern ”Stakkato” som ska ha legat bakom ett antal attacker under 2004, skriver Computerworld.

Philip hävdar att han är oskyldig till intrången på Cisco och NASA. Men han har inte speciellt stora förhoppningar på framtiden.

– De har bestämt sig för att jag är skyldig och med tanke på domen i hovrätten ser det inte speciellt ljust ut, säger Philip.

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.