Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Phoenix är död! Länge leve Phoenix!

Publicerad: 11 November 2008, 11:49

Sista meddelandet från marslandern Phoenix kom den 2 november. Därefter – tystnad.


Det var sannolikt kölden och de utslitna batterierna som tog Phoenix av daga. Slutet påskyndades av en dammstorm som förmörkade Solens strålar ytterligare. Marsvintern närmar sig och Phoenix kommer snart att vara översnöad av koldioxidsnö. Phoenix landade den 25 maj, längre norrut än någon tidigare landare och levde alltså fem månader.

Slutligen har också resultat börjat komma fram. Phoenix påvisade vatten-is. Den hade till och med svårt att hacka sig igenom tjälen. Marsjorden vid landningsplatsen verkar vara svagt alkalisk och man har påvisat kalciumkarbonat (något vi på jorden kallar för kalksten). Mikroskopet har också visat platta partiklar som förmodligen ingått i någon form av lera. Dessa båda mineraler kan bara ha bildats i vatten. Dessutom påvisades perkloratmineral, en oxidator som finns naturligt på Jorden. Phoenix påvisade snöfall och skickade hem fler än 25.000 bilder.

Tyvärr fungerade aldrig mikrofonen ombord. Vi vet alltså fortfarande inte hur det låter på Mars.

En av de sista bilderna. De blå områdena, här förstärkta av mig, visar frost.

Infrastrukturen på Mars är annars ganska överväldigande,. Satelliter går över platsen där Phoenix står varannan timme och kan fortsätta att ta kontakt hur länge som helst. Man avser att fortsätta försöka kontakta Phoenix under de kommande veckorna, men räknar inte med svar. Alla svar reläas till Jorden när NASA Deep Space Network har ett öppet mottagningsfönster.

Solcellerna kommer långsamt att täckas av snö, vilket gör att de kommer att brytas och ramla av. Elektroniken kommer att frysa sönder i den –180-gradiga kylan.

NASAs in memoriam: http://www.nasa.gov/mission_pages/phoenix/news/phoenix-20081110.html

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.