Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Piezoelektrisk generator återvinner spillvärme från processorer

Publicerad: 19 Maj 2011, 07:02

En ny effektiv piezoelektrisk generator kan utvinna så mycket som 30 procent av spillvärmen från en processor.


Ämnen i artikeln:

Forskning

Med piezoelektriska generatorer uppbyggda av vipparmar som denna kan värme från processorn omvandlas till elektricitet. Just denna variant härstammar dock från École Polytechnique Fédérale de Lausanne.📷

Under lång tid har forskare försökt utvinna elektricitet från spillvärme och nu har forskare vid Oak Ridge National Laboratory i USA tagit fram en ny piezoelektrisk generator som sägs omvandla 10-30 procent av värmeenergin till elektricitet. Det kan jämföras med tidigare lösningar som inte lyckats nå högre effektivitetsgrad än cirka fem procent.

Generatorn är cirka en kvadratmillimeter stor och kan beroende på värmeutvecklingen generera en till tio milliwatt. Med cirka 1000 stycken generatorer monterade på en 2,5 kvadratcentimeter stor kretsyta skapas tillräckligt mycket elektricitet för att driva fläktar eller sensorer i en dator.

Den välkända tekniken använder sig av en liten vipparm monterad på det piezoelektriska underlaget. Armen böjer sig när den värms och rätar ut sig när den kyls. Nyckeln till framgångarna anges vara en kombination av rätt material och rätt design.

Anders Magnusson

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.