Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Pionjärer inom vattenrening och energi blir vinnare i 30 år

Publicerad: 2 December 2005, 07:03

Företag som är pionjärer inom vatten- och avloppsteknik, förnybar energi och miljöfordon går en strålande framtid till mötes. Det bilden målas upp av det internationella fondbolaget SAM, Sustainable Asset Management, som just nu är på jakt efter små och medelstora företag inom dessa sektorer att investera i. – Jag är övertygad om att flera av företagen inom vattenrening växer till riktiga jätteföretag, säger Donald Tillman, vattenanalytiker på SAM.


Det är klimatförändringarna som skapar nya behov och nya marknader. Från idag och minst 30 år framåt kommer vinnarna i näringslivet att finnas bland företag som tar fram nya lösningar för att hantera översvämningar, vattenbrist, resursbrist, klimatförändringar och hybridfordon.

– Det här är ingen börsbubbla utan förändringar som varar i flera generationer och skapar både vinnare och förlorare, säger Eric Gelfgren, global marknadschef på SAM och ansvarig för verksamheten i Norden.

Hittills har SAM hittat och investerat i ett 40-tal bolag inom dessa områden. Men några svenska bolag finns ännu inte med i portföljen.

– Det finns inte så många börsnoterade företag inom dessa områden och de svenska företag på venture capitalmarknaden vi har tittat på har varit för dyra, säger Eric Gelfgren.

Det är de små och medelstora företagen som enligt SAM står för nytänkandet inom vatten- och energiområdena. De största bolagen har hittills främst anpassat sig till klimatförändringarna genom att profilera sig som ansvarsfulla i sin marknadsföring.

– Pionjärerna och de som verkligen utnyttjar möjligheterna finns bland små och medelstora företag, säger Eric Gelfgren.

De nya marknader som skapas av klimatförändringen är globala och ger därför enorma möjligheter till tillväxt för de företag som hittar rätt lösningar för vattenrening och energi.

Inom vattenområdet behövs teknik både för att klara översvämningar och torka, eftersom båda dessa problem ökar i spåren av växthuseffekten.

– Utmaningen är att ta fram teknik som använder vatten effektivt. Den finns redan och vi måste bara hitta den, säger vattenanalytikern Donald Tillman.

SAM har investerat i bland annat Zenon som renar vatten med högteknologisk membranteknik och som växer med 50-100 procent varje år. En annan vattenreningsprodukt som lockat till investering är Procter & Gambles pulver ”Pur” som bygger på en mycket enklare teknik. Ett tredje vattenreningsföretag som SAM valt ut är Biotreat.

Inom vattenområdet har SAM även investerat i amerikanska Pentair, som har pumpar och vattenreningsprodukter för nödlägen, och Intermap, som utvecklar datorprogram som förebygger översvämningar.

SAM:s placeringar inom vattenområdet har varit framgångsrika. Sedan starten för bolagets vattenfond för fyra år sedan har man varje år slagit indexet MSCI.

– När jag presenterade vattenfonden för några år sedan var det få som trodde på mig, men nu har vi överträffat index i fyra år och kommer att fortsätta att göra det, säger Donald Tillman.

Inom förnybar energi har SAM investerat i amerikanska Evergreen Solar vars kostnadseffektiva solceller har resulterat i stora affärskontrakt. Vidare har man valt ut det kanadensiska företaget Railpower Technology som kapar dieselförbrukningen på godståg med 50-80 procent.

– Railpowers godståg är bara ett exempel på hur ny teknik kan gör att den globala uppvärmningen inte späs på ytterligare. Det finns inget tvivel om att efterfrågan blir stor på sådana produkter, säger energianalytikern Bjørn Tore Undal.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.