Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Piratadvokaten: ”Tekniken inte olaglig”

Publicerad: 16 februari 2009, 09:14

Pirate Bay-tekniken är inte olaglig i sig. Det hävdar de åtalades försvarsadvokat. Rättegången har börjat.


Det var inga större överraskningar när rättegången om Pirate Bay inleddes på måndagsmorgonen. Fyra personer står åtalade vid Stockholms tingsrätt för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen. Samtliga åtalade – Fredrik Neij, Gottfried Svartholm Warg, Peter Sunde och Carl Lundström, nekar till brott.

Fredrik Neij förklarade genom sin advokat att The Pirate Bays verksamhet inte var otillåten och att The Pirate Bay enbart tillhandahållit information med hjälp av en verdertagen, laglig, och vanligt förekommande teknik för filöverföring – bittorrent. Samma inställning hade Gottfried Svartholm Warg.

Peter Sunde förnekade brott eftersom han inte haft någon delaktighet i The Pirate Bay, vare sig när det gäller organisation eller drift. Enligt Gottfried Swartholm Warg är det också bara han och Fredrik Neij som skött tjänsten.

Inte heller Carl Lundström sade sig ha haft något med webbsidan The Pirate Bay att göra, han har bara sålt colocation och uppkoppling på marknadsmässiga villkor. Carl Lundströms advokat menade också att det inte är kriminaliserat att tillhandahålla en tjänst som kan användas både för laglig och olaglig verksamhet.

Han jämförde med en bil, som är laglig trots att den kan användas för fortkörning.

De fyra åtalade krävs också på över 100 miljoner kronor i skadestånd av de målsägande, en lång rad svenska och utländska film-, musik- och dataspelsbolag. Också detta avvisas av de åtalade. Enligt dem har försäljningen av musik, film och spel inte minskat på grund av The Pirate Bay, och det finns inget som säger att de som laddat ner skulle ha köpt verken om The Pirate Bay inte funnits.

De hänvisade också till lagen om e-handel som säger att en leverantör av internettjänster inte är skadeståndsskyldig för olagligheter tjänsten används till.

En intressant stötesten som lär diskuteras flitigt framöver är frågan om vem det är som begått brotten som de åtalade ska ha gjort sig skyldiga till medhjälp till och ha förberett.

Kammaråklagare Håkan Roswall medgav i rätten att de nedladdaddningar som film- och skivbolagens företrädare gjort för att säkra bevis inte är olagliga, eftersom de haft rättighetsinnehavarna bakom sig. Däremot menade han att "alla andra" i de aktuella torrentsvärmarna är de som begår brotten.

Resten av måndagen samt hela tisdagen ska ägnas åt kammaråklagare Håkan Roswalls sakframställning.

Den här artikeln är tidigare publicerad på www.computersweden.se.

Marcus Jerräng

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.