Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Piraterna krävs på mångmiljonbelopp

Publicerad: 18 februari 2009, 09:40

117 miljoner kronor. Så mycket krävs de fyra personer bakom The Pirate Bay på.


På onsdagsmorgonen presenterade de skivbolag, filmbolag och företag i dataspelsbranschen som är målsägare i åtalet mot personerna bakom fildelarsajten The Pirate Bay sina krav på skadestånd. Totalt kräver de 117 miljoner kronor.

Peter Danowsky, ombud för musikbranschen, kallade verksamheten för ett ”omfattade upphovsrättsintrång”, rapporterar TT. Däremot har det blivit onödigt att köpa egna cd-skivor för att konsumera musik, framhåller han.

Det är bolagens förlorade intäkter som ligger till grund för skadeståndets omfattning. Men skadan är betydligt större än så, menar Peter Danowsky. Intresset för att köpa musik i butik eller onlineshoppar har överhuvudtaget minskat, en så kallad typskada.

En skiva av The Beatles ingår i skadeståndskraven. Kravet är satt till tio gånger den beräknade uteblivna vinsten.

– Det är ganska sjukt att vi krävs på skadestånd för låtar som alla redan har köpt, både på kassett, lp och cd-skiva, och betalat för flera gånger", säger Peter Sunde, en av de åtalade, till TT.

Peter Danowsky framhåller att personerna bakom The Pirate Bay ska ha förmåga att betala skadeståndet då de antagligen gjort sig en stor hacka på verksdamheten.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.