Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Placebogåtan närmare sin lösning

Publicerad: 3 December 2008, 06:45

Placeboeffekten har länge gäckat forskarna. Men i Uppsala har man kommit närmare gåtans lösning.


Människan bär på gener som kan predicera placeboeffekt vid social fobi. Det har forskare vid psykologiska institutionen i Uppsala funnit, rapporterar Vetenskapsradion. Dessutom har en trolig verkningsmekanism i hjärnan för effekten upptäckts. Det är via amygdala, en del av hjärnans limbiska system, som generna påverkar hur människan hanterar rädsla.

Genen har inte nödvändigtvis betydelse för reaktionen vid all behandling. De utförda testerna har involverat 25 personer med social fobi. Men resultaten anses ändå vara betydelsefulla för förståelsen av fenomenet som till exempel kan försämra resultat vid kliniska tester.

– Såvitt vi vet är det första gången någon har funnit ett samband mellen en gen och placeboeffekten, säger Tomas Furmark vid Uppsala Universitet till New Scientist.

25 personer med social fobi rekryterades för tester. I början av en åttaveckorsperiod fick de hålla ett tal inför publik och efter de åtta veckorna med placebobehandling fick de på nytt hålla ett tal.Tio av testpersonerna svarade bättre än de övriga på placebobehandlingen.

Mätningar på hjärnan visade att aktiviteten i amygdala hade minskat med tre procent. Vid kontroller av genetiska skillnader mellan testpersonerna visade det sig att åtta av tio hade kopior av tryptophan hydroxylase-2, den gen som ligger bakom signalsubstansen serotonin. Tidigare studier har visat att människor med två par av en särskild g-variant som regel upplever mindre räddsla. Åtta av de tio personer som svarade på behandlingen visade sig ha dessa två par medan ingen av de som inte påverkades av behandlingen hade det, skriver New Scientist.

Det ser alltså ut som att vissa människor bär på gener som gör att behandling av social fobi med sockerpiller fungerar lika bra som annan behandling.

– Piller, prat och placebo verkar genom samma mekanism. Det är fler som svarar på pillret eller prat än på placebo, men om man blir bra blir man det genom samma förändringar i hjärnan oavsett vilket sätt man blir bra på, säger professor Mats Fredriksson på Institutionen för psykologi på Uppsala Universitet till Vetenskapsradion.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.