Klimat
Planetär ingenjörskonst: Affärsmannen som ville för mycket
Publicerad: 18 oktober 2012, 09:47
Den amerikanska affärsmannen ville rädda klimatet med planetär ingenjörskonst. Istället bröt han mot en rad FN-konventioner och skapade eventuellt oreparabla skador på havets ekosystem.
I veckan uppdagades historien om den amerikanska affärsmannen Russ George som dumpat 100 ton järnsulfat i Stilla Havet utanför Kanadas kust. Syftet var att genom järngödning stimulera havets primärproduktion, vilket i sin tur leder till upptag av koldioxid som i förlängningen sedimenteras med nedsinglande döda plankton. Enligt somliga är Russ George järngödnignsprojekt det största planetära ingejörsexeperimentet som världen skådat. Enligt Russ George och hans forskarlags egna bedömningar så var också projektet lyckat, och man kan via satelitbilder visa hur den dumpade järnsulfaten lyckats skapa en artificiell algblomning över en yta av 10 000 kvadratkilometer.
Russ George initiativ har emellertid upprört många – och både experter på internationell rätt och miljörättsorganisationer påpekar att hans tilltag är ett allvarligt brott mot minst två FN-resolutioner. Russ George har bland annat anklagats för att föra en ursprungsbefolkning på ögruppen Haida Gwaii bakom ljuset för att få deras tillstånd att dumpa järnsulfaten i deras vatten. Dessutom anser många forskare att metoden med järngödning av havet kan orsaka oreparabla skador på havets ekosystem.
– Det är svårt, för att inte säga omöjligt att upptäcka de allvarliga effekter som vi vet kan uppdagas månader eller kanske år senare. Som till exempel bottendöd eller förändrade näringskedjor, säger oceanografen John Cullen till The Guardian.
Daniel Hansson är doktor i oceanografi och han berättar för Miljöaktuellt att det trots vetenskapliga farhågor gjorts flera vetenskapliga experiment av järngödning av havet. Ett sådant är LOHAFEX-porjektet där man gödde ett 300 kvadratkilometer stort område vid Antarktis med sex ton järn. Resultaten där visade dock att järngödslingen på längre sikt inte hade så stora effekter. En teori var att misslyckandet berodde på att det var en brist på kisel i området.
– Det har gjorts flera försök med järngödning för att fånga koldioxid. Det som är intressant med Russ Georges projekt är nog framförallt att de verkar ha lyckats. Det visar att det här kan vara intressant att forska vidare på, säger Daniel Hansson.
Daniel Hansson förstår ändå kritiken mot Russ George. Att genomföra projekt av den här skalan kräver enligt Daniel Hansson stor noggrannhet och inget man ska ge sig på som privatperson.
– Det är ju inte så lyckat att genomföra sådant här som privatperson. Ska man göra det så måste man ju ha rätt uppbackning från samhället, säger han.
George Russ har en bakgrund som drivande nyckelfigur i ett stort antal geoengineeringsföretag som Planktis Inc, som stoppats av myndigheterna från att dumpa järnsulfat både utanför Galapagosöarna och Kanarieöarna. George Russ har också arbetat under ett antal företagsnamn som Clustron Science Corp, E-Quest Technologies och Saturna Technologies. Förutom gödsling av hav har Russ George också satsat inom det kontroversiella energiområdet kall fusion med företagsnamn som D2Fusion och Cold Fusion Future.