söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Planeten som hållbarhetsrankningarna glömde

Publicerad: 3 februari 2016, 06:41

De stora hållbarhetsrankningarna har en inneboende brist, menar forskare.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 2 februari.

De stora hållbarhetsrankningarna har en inneboende brist i och med att nyckeltal inte relateras till samhälleliga och planetära realiteter. Det anser Cory Searcy, docent med fokus på hållbarhetsindikatorer vid kanadensiska Ryerson University, som skriver om detta på nätverkssajten Sustainable Brands.
Han menar att rankningarnas ökande popularitet bland företag och investerare bygger på tron att de ska hjälpa oss att skilja mellan hållbara och icke-hållbara företag. Men det stämmer inte, anser Searcy. Han nämner Dow Jones Sustainability Index och magasinet Corporate Knights Global 100-rankning som två exempel.
De mest populära indexen använder nyckeltal (KPI) för att utvärdera företagen, men KPI:erna kopplas inte till en bredare kontext i vilken företagen verkar. Som exempel tar han det absoluta nyckeltalet växthusgasutsläpp per år och det relativa nyckeltalet försäljning delat med växthusgasutsläpp per år. ”Det här är användbara mått, men de säger inte huruvida nivån är hållbar eller inte. När det gäller de här exemplen saknas länken till planetens förmåga att klara företagets utsläpp.”
Cory Searcy vill se en koppling mellan nyckeltalen och förmågan för miljö och samhälle att för all framtid stötta och kunna hantera verksamheten. När det gäller miljönyckeltal menar han att exempelvis växthusgasutsläpp kan kopplas till forskarnas siffror på hur mycket företagen behöver sänka sina utsläpp för att tvågradersmålet ska klaras. För sociala faktorer, som andel kvinnor i bolagets högsta ledning, menar han att talet kan relateras till andel kvinnor i arbetskraften i stort.

Läs hela artikeln här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev