Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Plast utan fossila bränslen fullt möjlig

Publicerad: 1 december 2009, 06:36

Göra plast utan att tömma jordens oljereservoarer? Det går alldeles utmärkt.


Ingen risk att platspåsarna tar slut inom en överskådlig framtid, när de kan göras av bakterier! En grupp sydkoreanska forskare har lyckats få bakterier att tillverka polymerer som används i vanlig bruksplast. Det är bioteknik istället för oljeteknik. Resultatet är miljövänlig plast.

E.Coli gör E. Plastpåse

Polymerer använder vi alla i vardagen i form av plast och gummi. Forskarna grundade sin forskning på polyaktid, eller polymjölksyra som är en naturligt nedbrytningsbar, termoplastisk, alifatisk polyester som tillverkas från förnybara resurser. Majsstärkelse eller rörsocker är vanliga råvaror.

Polyester och andra polymerer vi använder till vardags har framställts ur fossila oljor genom raffinering och olika kemiska processer. På grund av att de fossila oljorna är begränsade har metoden att producera poluymerer ur biomassa blivit väldigt intressant. Polyaktider anses vara en bra ersättning för petroleumbaserade plaster eftersom den både är biologiskt nedbrytbar och relativt ogiftig för människan.

Hittills har man framställt polyaktider i en tvåstegsprocess med jäsning och polymerisering, som har varit både komplex och dyrbar. När man nu lyckats genmodifiera en variant av E. Coli kan polyaktider framställas i en enstegsprocess, som skapar polyaktiderna och dess copolymerer genom direkt jäsning. På så sätt kan metoden att skapa biologiskt nedbrytbara och förnybara plaster och copolymerer med laktatinnehåll fås kommersiellt användbar.

Plasten blir ju faktiskt "grön".

Vi måste helt enkelt börja framställa plaster från förnybara råvaror. Den nya metoden kan också visa sig lämplig för att producera andra polymerer genom direkt jäsning av förnybara resurser.

Läs mer om polykatider: http://sv.wikipedia.org/wiki/Polylaktid

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.