Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Plaståtervinnare kan tvingas betala royalty

Publicerad: 26 januari 2010, 11:52

Företag som återvinner eller bearbetar återvunnen plast kan tvingas betala en royalty på tre till fem procent av omsättningen till det amerikanska företaget MBA Polymers.


Enligt Recyclingnet förväntas amerikanska MBA Polymers få igenom en patentansökan hos European Patent Office i mitten av mars. Och det skulle innebära att svenska och andra europeiska företag som återvinner termoplast eller bearbetar återvunnen termoplast skulle drabbas av royaltykravet.

Plastindustrin har organiserat sig för att försöka stoppa patentet. Open Polymer Processing Alliance Platform, OPPA, heter en sammanslutning som bildades i mitten av december och som nu uppmanar alla europeiska plastföretag att bidra med 950 euro per företag för att man ska ha möjlighet att arbeta för att stoppa patentet.

– Att betala royalty för något som de facto är allmänt känt och vedertaget framstår som huvudlöst, säger Ola Hugoson, vd för Polykemi AB till Recyclingnet.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.