måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Plasten högst på EU:s miljöagenda

Publicerad: 6 mars 2018, 09:57

Plastproblemet växer och nu lyfts frågan allt högre i EU-agendan. I går möttes medlemsländernas miljöministrar i Bryssel för miljöråd och där fick diskussionen om plast stort utrymme.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Plastproblemet håller på att bli miljöfrågan med stort M i EU. Kina har beslutat att stoppa all import av plastavfall från EU, vilket sätter press på många medlemsstater. Samtidigt ökar trycket från EU:s medborgare som vill se mindre plastavfall och effektiva åtgärder mot omfattande miljöproblem som mikroplaster i haven.

I januari lämnade EU-kommissionen ett förslag på en plaststrategi och när EU:s miljöministrar träffades på rådsmöte i Bryssel under gårdagen stod plastfrågan högst upp på agendan. Under rådsmötet drev Sverige på för fler konkreta åtgärder i strategin som av många anses vara väl allmänt hållen. Under mötet fick Sverige med sig flera länder som också efterfrågade en mer tydlig konkret plaststrategi. I stort sett alla länder ville se någon form av förbättring av strategin. En av de frågor som många länder tog upp var ökad reglering av engångsartiklar.

Miljöminister Karolina Skog (MP).

Miljöminister Karolina Skog (MP) tog under mötet upp frågan om avfallskapacitet och frågan om hur EU:s medlemsländer ska ta hand om plastavfallet i Europa nu när Kina stängt importen.
– Det var tydligt att alla medlemsländer verkligen välkomnar att kommissionen nu tar tag i plastfrågan. Analysen i plaststrategin är bra, men jag och flera med mig efterlyste fler konkreta åtgärder än vad som hittills presenterats. Återvinning av plastavfall inom EU, åtgärder mot engångsartiklar i plast och giftfria kretslopp var tre saker som många av oss efterfrågade, säger Karolina Skog till Aktuell Hållbarehet

En annan fråga som miljöministern lyfte under rådsmötet var möjligheterna att se över hur redan öppna processer kan bidra till att lösa plastproblemen. En sådan process är det så kallade ekodesigndirektivet som styr hur produkter formges på ett så hållbart sätt som möjligt. Karolina Skog påpekade att EU kanske inte alltid behöver dra igång nya lagprocesser, utan istället föra in plastfrågan i redan befintliga direktiv.
En annan fråga som lyftes under gårdagens rådsmöte handlade om gifter i kemikalier och ökade krav som kan leda till att det blir lättare att återvinna plaster.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev