Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Plastigare buss drar mindre bränsle

Publicerad: 5 November 2009, 06:42

Fiberarmerad plast i busskarosser kan sänka vikten med 1 ton. Det ger billigare bussar som slukar mindre bränsle, enligt KTH-forskare.


Att tillverka bussar i kompositmaterial kan ge långfärdsbussar som väger 1 ton mindre än vanliga långfärdsbussar som väger omkring 18 ton. Det möjliggör i sin tur besparingar på cirka 5 procent eller cirka 50.000 euro över en 15-årspriod, enligt KTH-forskarna Anna Hedlund-Åström och Magnus Burman.

Orsakerna är flera, enligt forskarna. Dels förbrukar en lättare buss mindre energi, dels fortplantar sig effekten av viktbesparingen i bussen.

– En viktbesparing på chassi och kaross startar också en positiv viktspiral där man kan använda en mindre motor, lättare hjulupphängning, med mera. Med kompositmaterial blir dessutom underhållskostnaden lägre, säger Magnus Burman i ett pressmeddelande.

Arbetet med bussen är en del av EU-projektet Litebus. Forskare från ett antal europeiska universitet och företag har undersökt möjligheterna att bygga lättare transportfordon för att uppnå EU-mål om minskad bränsleförbrukning. De båda KTH-forskarna har deltagit i arbetet och ansvarat för livscykelkostnadesberäkningarna i projektet.

För bussar i stadstrafik bedömer forskarna att ekonomin skulle bli ännu bättre. I stadsmiljöer blir antalet start- och stoppmoment fler och luftmotståndet saknar betydelse, menar forskarna som även bedömer att bussar av den här typen skulle bli mer stryktåliga än tradititonella bussar. Den slutsatsen har nåtts genom rundslagningstest. Kompositbågar som bärande element med vägg och takpaneler i sandwichmaterial som limfogas ger dessutom mer rationell tillverkning, hävdar KTH-forskarna.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.