Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Plåt-vd friad efter lång domstolskamp

Publicerad: 9 mars 2004, 07:31

Efter flera år av domstolsprocesser kan Ingemar Geidemark dra en lättnadens suck. I början av året friade Högsta Domstolen honom för ett oljeutsläpp på det egna företaget Plåtproffsen i Västerås.


– Jag vidtog alla åtgärder som var möjliga. Mer kan man inte göra. Utsläppet berodde på ett misstag – den mänskliga faktorn, säger Ingemar Geidemark som var vd på Plåtproffsen i Västerås AB när den olyckliga händelsen inträffade.

Det var han själv som skulle tanka en lastbil en söndag. Han hade glömt bort att dieseloljetanken var försedd med ett tidlås. Därför hände ingenting när han slog på strömbrytaren för att tanka en av grossistföretagets egna lastbilar. Han gick därifrån – men glömde slå av strömmen. När tidlåset slog av på måndagsmorgonen började pumpen fungera igen. Dieselolja forsade ut på asfalten. Det kan ha varit 50 liter eller möjligen uppemot 500 liter. Själv tror Ingemar Geidemark att det inte var någon större mängd som rann ut på asfalten och ned i dagvattenbrunnen.

Olyckan upptäcktes snabbt. Ingemar Geidemark slog själv larm till räddningstjänst och saneringsfirma.

Företaget bekostade saneringen. Efteråt fanns ingen skada vare sig på marken eller i vattnet.

– Inte en droppe olja fanns kvar, vi såg till att hela systemet spolades rent, säger Ingemar Geidemark som trodde att allt var frid och fröjd.

Men två år sedare blev han uppringd av en polisman som började ställa frågor om det gamla utsläppet.

– När han sa att jag hade rätt till advokat hajade jag till. Varför skulle jag ha en advokat? Jag fattade ingenting, berättar Ingemar Geidemark.

”Grov oaktsamhet”

Lite senare fick han en stämning i sin hand. Åklagaren ville ha Ingemar Geidemark dömd för vållande till miljöstörning eller, i andra hand, miljöfarlig kemikaliehantering. Grov oaktsamhet hette det i stämningen där åklagaren Stefan Karlmark hävdade att vd:n hade förorenat mark och vatten på ett sätt som kunnat orsaka skador ”som inte är av ringa betydelse”.

– Jag började undra vad det var frågan om. Jag blev tvungen att koppla in en advokat och sedan ställa upp i tingsrätten här i Västerås. Jag berättade den osminkade sanningen. Samtidigt gjorde åklagaren allt för att sätta dit mig.

Det blev friande dom i tingsrätten. Ingemar Geidemarks berättelse, om hur han orsakat utsläppet genom en tankemiss och sedan gjort allt som var möjligt för att rätta till felet, godtogs av tingsrätten.

– Jag trodde det var utagerat, men så blev det överklagat till Svea Hovrätt i Stockholm. När hovrätten också kom fram till ett friande beslut trodde jag att allt var klart. När det gick upp till Högsta Domstolen fattade jag ingenting…

Trappar ned med gott samvete

För ett par år sedan sålde Ingemar Geidemark av sitt hälftenägande till brodern Rune Geidemark som då också tog över vd-jobbet. Själv har Ingemar Geidemark bestämt sig för att trappa ned och arbetar numera halvtid i företaget. Men det beror inte på den långdragna rättsliga striden, eller att han skulle känna sig som en miljöbov.

– Absolut inte. Jag hade ju erkänt att jag hade gjort fel, men hade samtidigt gjort allt som stod i min makt för att rätta till felet. Då tycker jag att jag kan ha gott samvete.

För Plåtproffsen, ett grossistföretag inom ventilation och plåt, har miljöåtalet inte medfört några större konsekvenser. Nya rutiner har införts för att förhindra att likadana olyckor ska kunna ske igen. Miljöaspekterna är viktiga även i företagets verksamhet i övrigt. Det har bland annat varit ett av skälen till att satsa på en 5700 kvadratmeter stor lagerlokal som gör det möjligt att inrymma all verksamhet inom tak och väggar.

”Domen en katastrof”

Stefan Karlmark, biträdande chefsåklagare vid åklagarmyndigheten i Västerås är inte nöjd med Högsta Domstolens beslut att fria.

– Domen hotar att bli en katastrof för miljöbrottsbekämpningen eftersom Högsta Domstolen lagt ribban så högt, säger Stefan Karlmark till tidningen Miljöaktuellt.

Kollegan i Umeå, Christer B Järlås, säger att han inte har intresse av att ”stånga pannan blodig genom att ta upp ärenden som inte kan leda till fällande domar”.

– Åklagarna tycker tydligen att man ska vara en supermänniska, men när jag läser domarna ser jag att domstolarna har förstått situationen och att man har resonerat ungefär som jag själv har gjort, kommenterar Ingemar Geidemark.

Vad har det kostat?

Att vara misstänkt för brott har inte bekymrat Ingemar Geidemark, som närmast har sett det som en intressant erfarenhet att kämpa i domstolarna. Men han är ändå kritisk till hur affären skötts.

– Man kan fundera över vad det har kostat samhället att dra detta i alla rättsliga instanser. Staten har ont om pengar men det verkar som att det här fick kosta hur mycket som helst, säger Ingemar Geidemark.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.