Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Platt-tv stort klimatproblem

Publicerad: 26 maj 2010, 08:10

Vid tillverkningen av en platt-tv används kvävetriflourid. En växthusgas som är 17 000 gånger starkare än koldioxid. I år beräknas svenskarna köpa 900 000 platt-tv-apparater.


Ämnen i artikeln:

Växthusgaser

Svenskarna beräknas i år att köpa 900 000 platt-tv-apparater, enligt branschens prognos. Vid tillverkningen av en platt-tv används till vissa delar växthusgasen kvävetriflourid. En växthusgas som är 17 000 gånger starkare än koldioxid, rapporterar Sveriges Radio.

Trots det är den inte är reglerad i något internationellt avtal såsom Kyotoprotokollet. Och bland de miljömärkningar som finns för tv-apparater ingår inga restriktioner för utsläpp av kvävetriflourid.

Enligt Ove Jansson som är produktansvarig på Svanenmärkningen har man lagt mest fokus på tevens energiförbrukning. Han är dock inte främmande för en utvidgning av kriterierna.
– Det är väldigt intressant och jag skulle gärna vilja få mer resurser för att kunna titta på det, säger Ove Jansson till Sveriges Radio.

Cathrine Beijer

Ämnen i artikeln:

Växthusgaser

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.