Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Plötsligt händer det…

Publicerad: 4 maj 2015, 11:41

Kommer Elon Musk och Tesla bli för energisektorn (och miljön) vad Steve Jobs och Apple blivit för mobilindustrin?


Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiTesla

Jag minns tillbaka till januari 2007 då jag är ute på mitt sista frilansuppdrag innan jag kliver på som ny chefredaktör för Dagens Miljö (sedemera Miljöaktuellt).
Det är behagligt soligt i Kalifornien, där jag befinner mig för att delta i ett evenemang där Apple lanserar sina nya produkter. Parallellt med mitt jobb som miljökonsult skriver jag om teknik och har fått uppdraget att livebevaka ett event som kommit att gå till historien.

I flera veckor har det spekulerats om vad Apple skulle komma att släppa. Mest pratades det om en telefon. Och det lanserades en telefon som brutalt förändrade förutsättningarna i branschen.
Där och då på lanseringsdagen av Iphone, och efter att som en av de första svenskarna ha fått testa telefonen, lovade jag att springa naken över Sergels torg om denna innovation skulle floppa.

Nu när Elon Musk på Tesla presenterar en produkt som kan revolutionera energisektorn och sänka utsläppen drastiskt far tankarna tillbaka till den där historiska januaridagen 2007 i San Francisco.
Likheterna mellan Steve Jobs keynote-anförande 2007 och Elon Musks anförande i början på maj 2015 är slående lika.
De presenterar båda en produkt som kan revolutionera sin sektor.

I Teslas fall är det ett genialt enkelt högpresterande hembatteri som är grejen. En innovativ teknik paketerad i ett enkelt, prismässigt överkomligt paket för villaägare. En produkt som kommer att trycka fram positionerna för egentillverkad förnybar energi, som tvingar energibolag och andra batteritillverkare att ta rygg. Allt fler monterar solceller och batterier i sina hem, priserna pressas ner och vips så har marknaden förändrats radialt.

Om det på sikt blir just Teslas Powercell som säljer bäst vågar jag inte slå vad om. Men att vi om fem-tio år kan konstatera att utvecklingen maj 2015 tog ett stort steg framåt vågar jag sätta en rejäl insats på, exempelvis, att i enbart i mässingen korsa Sergelstorg.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiTesla

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.