Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Podcast ger vassare studenter

Publicerad: 19 februari 2009, 07:45

Studenter som laddar ned föreläsningar i form av en så kallad podcast har större framgång på proven än de som är på plats i föreläsningssalen. Det visar en färsk amerikansk studie.


Om du vill få högre betyg på slutprovet ska du inte gå på föreläsningen, utan istället ladda ned den i form av en podcast och lyssna på den i efterhand. Den slutsatsen når man nämligen i en amerikansk psykologistudie som genomförts vid State University of New York i Fredonia.

I studien lät man två grupper av studenter med 32 personer vardera skriva samma prov. Den första gruppen gick på föreläsningen medan den andra fick ta del av en podcast. De som enbart gick på föreläsningen presterade i genomsnitt 62 rätt av 100 möjliga på provet medan de som lyssnade på en podcast och samtidigt förde anteckningar nådde 77 poäng i genomsnitt.

Dani McKinney, som ledde studien, säger till New Scientist att det är möjligheten att spola tillbaka, och lyssna flera gånger på svåra delar av föreläsningen, som är den främsta orsaken till podcast-gruppens framgångar.

På datortillverkaren Apple gnuggar man säkert händerna av förtjusning. Deras två år gamla utbildningssatsning Itunes University, som använts i denna studie, kommer förmodligen innebära att man säljer ännu mer Apple-hårdvara.

Det finns dock anledningar att ifrågasätta studien. Som motivation för att delta tilldelades nämligen de studenter som fick bäst resultat i varje grupp en presentcheck på 15 dollar för användning i Apples Itunes-butik. Det kan ha gjort att fler studenter lyssnade mer än en gång på podcasten – något man kanske inte har tid eller motivation till under hela sin utbildning.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.