söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pogolite på frimärke – snart i luften

Publicerad: 20 januari 2009, 10:39

Polariserad gammastrålning från Krabbnebulosan mäts från Esrange. Internationellt samarbete skickar mätinstrument högt upp i atmosfären.


KTH samarbetar med universitet i fyra länder kring mätinstrumentet Pogolite som ännu inte flugit men redan hamnat på frimärke. Svenska Posten firar det internationella astronomiåret med två frimärken som som visar Pogolite och pulsaren i Krabbnebulosan – resten av en stjärna som exploderade år 1054.

Det man är ute efter är att mäta polarisationen hos kosmisk röntgenstrålning. Sådan strålning, som huvudsakligen svänger i en riktning, kommer från några av universums mest spännande objekt: neutronstjärnor, aktiva galaxkärnor och svarta hål i färd med att sluka gas.

Mätinstrumentet, en polarimeter, monteras i en gondol tillsammans med navigeringssystem, styrsystem och kommunikationsutrustning. Alltihopa lyfts av en ballong på en miljon kubikmeter upp till operationshöjden 40 kilometer. Korta flygningar under en dag och längre flygningar uppåt fem dygn planeras med start i augusti 2010. Parallellt släpps ballonger upp i i Nordamerika och Australien.

Redan har enkla prototyper av polarimetern testats i Japan. Till 2010 kommer en version med 61 detektorer men målet är en definitv version med 217 detektorer som bör vara klar til 2012.

Samarbetet sker mellan Stanford och universitetet på Hawai, franska Ecole Polytechnique och de japanska Yamagata University och Tokyos tekniska högskola. Förutom KTHs grupp för partikel- och astrofysik deltar från Sverige också gruppen för högastrofysik vid Stockholms observatorium.

Posten frimärken visar en del av polarimetern och en skiss av Krabbnebulosan – där ett stjärnformat utstansat hål i papperet markerar den försvunna stjärnans position.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev