Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Polen tar strid för sin kolindustri i EU-domstolen

Publicerad: 11 januari 2016, 11:56

Den nytillträdda regeringen går till EU-domstolen för att bestrida utsläppsrättsreserven som unionen enades om i september.


Ämnen i artikeln:

EtsEu

Regeringspartiet PiS gick till val på att stå upp mot EU-krav som kan försvåra för landets kolindustri. Som en av de första åtgärderna riktar de nu kritik mot formen för den framtida marknadsstabilitetsreserven (MSR).

Reserven som planeras att träda i kraft år 2019 ska begränsa överflödet på marknaden och därigenom se till att priset på utsläppsrätterna höjs. Men det tidigarelagda startdatumet från EU-kommissionens ursprungsförslag år 2021 gör att marknaden kommer att störas mitt i nuvarande handelsperiod, argumenterar Polen bland annat.

Utspelet som först kom i mellandagarna har dock inte oroat marknaden och priset har legat relativt stabilt. Men det är först om tidigast sex veckor som detaljerna offentliggörs i processen. Analytiker vid analysbolaget Point Carbon ser det som politisk spel för hemmapubliken och forskningsföretaget Nomisma Energia som specialiserat sig på energi och miljö anser det högst osannolikt att Polen kommer att lyckas.

– Polens agerande lär inte leda till några större problem förutom att de kommer att rikta allas intresse till en redan avslutad lagprocess, säger Aleksandra Mirowicz vid NGO:n Sandbag till Argus Media.

Polens nya president Andrzej Duda besöker Bryssel den 18 januari.

info@jacobhederos.se

Ämnen i artikeln:

EtsEu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News