Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Polens kolkraft ser öppning efter tysk kärnkraftsavveckling

Publicerad: 1 juni 2011, 08:03

Tysklands energikarta ligger vidöppen efter beskedet att avveckla kärnkraften till år 2022. I grannlandet Polen ser premiärminister Donald Tusk stora möjligheter att utveckla kolkraften.


Ämnen i artikeln:

KärnkraftKolkraft

Polens premiärminister Donald Tusk ser mycket positivt på grannlandets beslut att avveckla kärnkraften till 2022. Han ser  möjligheter att öka Polens produktion av kolkraft, rapporterar nyhetstjänsten Dow Jones Newswires.

– Det här är något positivt för Polen, det betyder att kolkraften är tillbaka på agendan, säger Donald Tusk.

Polens energiproduktion består i huvudsak av kolkraft. Premiärminister Tusk säger att mera vindkraft och den rysk-tyska gasledningen över Östersjön, Nord Stream, aldrig kommer att kunna ersätta den tyska kärnkraften.

Den tyske förbundskanslern Angela Merkel räknar med att minska landets energiförbrukning med 10 procent till 2020 och utveckla solkraft och vindkraft ytterligare. Målet att minska klimatutsläppen med 40 procent ligger fast.

Investeringsbanken Barclays Capital uppskattar att den tyska kärnkraftsavvecklingen kommer att öka utsläppen av koldioxid med cirka 40 miljoner ton per år – Deutsche Bank gör ungefär samma uppskattning och landar på totalt 370 miljoner ton extra koldioxid fram till 2020, rapporterar Reuters.

Det skulle öka de tyska utsläppen per capita till samma nivå som de slovakiska.

– Vi kommer att få se en ökning av tysk kolkraft. På längre sikt kommer de att använda mer förnybart och mer gas, men i år och nästa år kommer vi att få se mycket kolförbränning, säger Amrita Sen på Barclays Capital till Reuters.

Andra prognoser är inte lika negativa.

Tyska Miljöpartiet har upprättat en avvecklingsplan som tar sikte på att öka andelen förnybar produktion av elektricitet till 40 procent år 2020 och nästan helt fossilfri till 2030. Det skulle hjälpa till minska utsläppen av koldioxid med 40 procent till år 2020, samtidigt som man stänger ned reaktorerna.

I dagsläget svarar kolkraften
för 42 procent av Tysklands energiproduktion, kärnkraften för 23, förnybar energi för 17 och naturgas för 14. EU:s tyske energikommissionär Gunther Oettinger hoppas att naturgas kommer att fylla en del av behovet som uppstår.

– Vi behöver mera gas, efter beslutet i Berlin kommer gas att växa rejält, säger han.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

KärnkraftKolkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.