Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Polisanmälan för två i Morphic-styrelse

Publicerad: 30 april 2009, 05:43

Miljöteknikbolagets årsbokslut för 2008 innehåller konstiga fakturor och avtal. I dag polisanmäls den tidigare styrelseordföranden och en ledamot.

Ämnen i artikeln:

Morphic

Miljöteknikbolaget Morphics revisor tillstyrker inte ansvarsfrihet för två tidigare styrelsemedlemmar. Orsaken är årsbokslutet för 2008 innehåller tveksamma uppgifter.

I samband med revisionen ”har det framkommit uppgifter som antyder att fakturor från bolaget Sky Raider AB till Morphic Technologies AB inte på ett korrekt sätt återspeglar faktiska affärshändelser”, skriver Morphic i ett pressmeddelande. Sky Raider kontrolleras av Dan Borgström som även är ägare av Morphics dotterbolag Aerodyn. Fakturorna på cirka 1 miljon kronor reglerades på uppmaning av den tidigare styrelseordföranden i Morphic, Peter Enå men utan vd:s kännedom. Enå har försvarat de beställda tjänsterna från Sky Raider men Morphic har inte funnit uppdrag som motiverar arvodet, uppger bolaget. Enå är en av de två personer som i dag ska polisanmälas.

Den tidigare styrelsemedlemmen Kurt Dahlberg polisanmäls också sedan det framkommit att han undertecknat ett avtal för Morphics räkning där Dan Borgström anställdes med retroaktiv verkan.

En intern kontroll har även uppdagat att Morphics italienska dotterbolag Exergy Fuel Cells betalat ut cirka 3 miljoner kronor till ett grekiskt bolag som Morphic avböjt att köpa. Befattningshavare i Morphics utländska dotterbolag och personer närstående Morphic och Sky Raider är aktieägare i det utländska bolaget. Relationen tycks enligt Morphic ha uppstått på initiativ av Kurt Dahlberg.

– Morphics styrelse och ledning ser mycket allvarligt på det inträffade och ska anmäla upptäckterna till Ekobrottsmyndigheten för vidare utredning. De berörda är inte längre kvar i bolaget. Den interna kontrollen och revisionsarbetet har fungerat väl”, säger Martin Valfridsson, vd och koncernchef för Morphic Technologies AB i ett pressmeddelande.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev