söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Polisen grävde upp demonstranter i Kallak

Publicerad: 13 augusti 2013, 07:05

Polisen fick använda spett och spade för att få bort aktivisterna som protesterar mot prospekteringen av en ny gruva.


Det brittiska gruvföretaget Beowulf Mining har fått tillstånd att provspränga i det område i Kallak utanför Jokkmokk där man planerar att öppna en järnmalmsgruva, men protesterna har varit intensiva. Senast den 30 juli bröt polisen en blockad och ett antal aktivister togs till förhör och i går var det dags igen.

Enligt Norrländska Socialdemokraten hade sex av de protesterande på platsen låst fast sig med cykellås i höga barrikader av trä, medan två unga män hade tagit ett mer drastiskt steg: De hade fäst var sin arm i en nedgrävd cementkonstruktion och satt på så sätt fast i marken. Polisen fick enligt Norrbottenskuriren arbeta cirka två timmar för att med spade och spett få loss de två männen.
– De kommer att gripas för egenmäktigt förfarande och våldsamt motstånd. De som sitter i barrikaderna kommer också att gripas om de inte kommer ner friviliigt, Roine Norström, polisens insatschef på plats, till Norrbottenskuriren.

Enligt SR Oddasat greps senare sex personer och fördes bort, men samtliga släpptes under eftermiddagen. En person uppges ha fallit ned från barrikaderna och en ambulans kom till platsen på eftermiddagen.
I dag säger Fred Boman, vd på Beowulf Minings svenska dotterbolag, till Norrbottenskuriren att prospekteringen drar igång omedelbart.
– Vi vill ju inte uppehålla polisen för länge, så vi kommer att arbeta dygnet runt den här veckan ut och sen tar vi ett lite längre uppehåll, säger han till tidningen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev