Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Polisen tar för lätt på miljöbrott”

Publicerad: 18 december 2009, 07:47

Miljöbrott upptäcks ofta av en slump. Nu ska polis och åklagare jobba ihop för att upptäcka och klara upp fler miljöbrott.


Ämnen i artikeln:

Miljöbrott

Idag anmäls 3000 miljöbrott varje år – men mörkertalet är stort. Rikspolisstyrelsen menar att flera polismyndigheter tar för lätt på miljöbrotten och inte satsar tillräckligt med utredningsresurser på området.

Flera ärenden upptäcks mest av en slump – andra när miljöskadan redan är skedd. Ett exempel är kemtvättföretaget utanför Örnsköldsvik som för några år sedan släppte ut så mycket perkloretylen att halterna i grundvattentäkten översteg EU:s gränsvärden.

Enligt Rikspolisstyrelsen kan företag som vill bryta mot reglerna i Miljöbalken göra det utan särskilt stor risk att bli upptäckt. Länsstyrelsernas och kommunernas tillsyn sker mycket utifrån företagens egen information eller genom föranmälda tillsynsbesök. Och det räcker inte.

Ett problem är att polis och åklagare inte prioriterar miljöbrott tillräckligt mycket. Det leder till långa utredningstider, sämre kvalitet på utredningarna och frustration hos dem som anmäler miljöbrott, menar Henrik Forssblad, kommissarie på Rikspolisstyrelsen.

– De välutbildade och motiverade utredare i landet som bokförs som miljöbrottsutredare används i realiteten ofta för att utreda andra brott än miljöbrott. Det finns en kapacitetsbrist helt enkelt., säger Henrik Forssblad.

För att upptäcka fler överträdelser mot miljöbalken har rikspolisstyrelsen plockat fram en strategi tillsammans med Åklagarmyndigheten. Med hjälp av denna ska polis och åklagare upptäcka fler miljöbrott.

Strategin ska öka samverkan mellan myndigheterna och öka rättsväsendets kunskaper om miljöbrott. Strategin innehåller också åtgärder om gränsöverskridande brottslighet.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Miljöbrott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.