Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Politik: Därför vill Trafikverket flytta över transporter på järnväg och sjöfart

Publicerad: 19 januari 2012, 12:37

Alternativa drivmedel leder till minskade utsläpp från transportsektorn. Men minskningarna äts upp av ökade lastbilstransporter. Lösningen enligt Trafikverket är mer järnväg och sjöfart.


Det är Svensk Åkeritidning som skriver om Trafikverkets nya rapport där kontenta är att lastbilstransporerna ökar vilket äter upp de utsläppsminskningar som alternativa drivmedel ger. Tidningen skriver också att Trafikveret vill föra över mer trafik på järnväg och tåg.

Enligt
Trafikverkets rapport ökade lastbilstrafiken förra året med knappt 3 procent samtidigt som personbilstrafiken ökade med 1 procent. Detta har resulterat i en utsläppsökning med 100 000 ton koldioxid när effekterna av energieffektivare motorer och ökad andel biodrivmedel räknats bort. Från 1990 har ökningen av utsläppen varit 1,7 miloner ton, eller drygt 10 procent.

Om Sverige
ska nå regeringens mål med en fossiloberoende fordonsflotta 2030 räcker det enligt Trafikverket alltså inte med att byga bränslen till förnybara drivmedel. Man menar att man måste jobba bredare med energieffektivisering och med logistik – på lång sikt att flytta över transporterna till järväg och sjöfart.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.