Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Politiker anmäler klimatsmarta ostråd

Publicerad: 21 november 2013, 12:33

Livsmedelsverkets råd om ”Miljösmarta matval” menar att vi borde äta mindre ost för att värna klimatet. Något som får centerpartisten Staffan Danielsson att gå i taket. Han tycker att rekommendation är felriktad och JO-anmäler nu Livsmedelsverket.


– Ungefär hälften av all ost som äts i Sverige är utländsk. Att Livsmedelverket då i första hand rekommenderar ost som är ”klimatcertifierad och ekologisk” istället för den som är producerad inom Sverige är anmärkningsvärt, skriver centerpartiets Staffan Danielsson på sin blogg.

Danielsson menar att man genom den här typen av rekommendationer styr bort konsumtionen från det svenska jordbruket som verkar inom stränga miljö- och djurskyddslagar.

Även LRF Mjölk har reagerat på råden och gick idag ut med ett pressmeddelande om att det hade varit mer logiskt att rekommendera svensk ost istället för att minska ostkonsumtionen generellt, skriver Jordbruksaktuellt.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.