Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Politiker krävde böter för enskilda avlopp – men struntade i sitt eget avloppsvatten

Publicerad: 28 April 2014, 11:50

Han är ordförande i miljö- och byggnämnden och dessutom styrelseledamot i organisationen Svenskt Vatten. Han har varit med och beslutat att hota flera fastighetsägare med böter för att de inte åtgärdat sina enskilda avlopp. Men själv väljer han att släppa ut smutsigt avloppsvatten rakt ut i naturen.


Det är SVT:s Västnytt som berättar om Varapolitikern Bengt-Olof Fredén (C) som är ordföranden i miljö- och byggnadsnämnden och ledamot i organisationen Svenskt Vatten. I miljö- och byggnadsnämnden har Fredén varit med och hotat flera hundra fastighetsägare med böter för att dessa inte åtgärdat sina enskilda avlopp.

Otillräcklig rening av avloppsvatten från små avlopp bidrar till övergödningen i våra vattendrag, sjöar och kustvatten. Foto: Creative Commons.

Men sitt eget avlopp har Bengt-Olof Fredén inte ordnat, det rinner genom en gammal trekammarbrunn utan rening via ett rör rakt ut i ett dike. En avloppslösning som varit förbjuden sedan 1969.
– Fosfor och kväve går ju ut nästan allting va. Nu har jag inte bett om att få bli miljönämndens ordförande, försvarar sig Bengt-Olof Fredén till Västnytt.

Men de fastighetsägare i Vara som blivit hotade med vite på 50 000 kronor nöjer sig inte med sin folkvalda politikers ursäkter.
– Det finns ju inget annat ord än att det är ju skandal. Han borde ju föregå med gott exempel. Han borde ju ordna sitt avlopp först av alla, säger Varabon Lars Svensson till Västnytt.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.