tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Politiker: Lägg ner Skogsstyrelsen, sätt ambitiösare klimatmål och fixa 98 procent förnybart till år 2020

Publicerad: 6 juli 2012, 10:04

Många oväntade svar när politiker grillades under Miljöaktuellts stora miljöfest i Almedalen.


Det var många miljöintresserade människor som tog sig till Miljöaktuellts årliga fest i Almedalen. Långt innan portarna slogs upp stod flera hundra personer tålmodigt i kön för att vara säkra på att få komma in.

Ett av de traditionsenliga inslagen på miljöfesten var politikergrillningen.

I år var en utfrågarpanel på plats bestående av Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen, Stina Billinger, Storebrandskoncernen, Mats Landén, Näringslivets miljöchefer, Inger Näslund, Världsnaturfonden samt Tomas Kåberger, Chalmers, som fick ställa valfria frågor till riksdagspolitiker i form av Jonas Sjöstedt (V), Matilda Ernkrans (S), Anita Brodén (FP), Åsa Romson (MP), Irene Oskarsson (KD), Åsa Coenraads (M) samt Roger Tiefensee (C).

Politikerna fick via en grön och en röd lapp svara Ja eller Nej på utfrågarnas frågor. Vid flera tillfällen under kvällen bjöds på minst sagt intressanta svar. Redan på första frågan framgick det till exempel att samtliga politiker på plats ville se skärpta svenska klimatmål.

Ett annat intressant exempel var Tomas Kåbergers fråga som gällde EU:s mål om förnybar energi till år 2020 som beslutades om för fyra år sedan. Kåberger sade så här:
– Det verkar faktiskt som om Sverige redan i år kommer att klara målet om 10 procent förnybara drivmedel som EU har satt upp till 2020. Vi kanske till och med klarar målet om 49 procent förnybar energi. Det har vi gjort på fyra år. Det är åtta år kvar till 2020. Kan vi dubbla de målen till år 2020?

Alla partiföreträdare på plats svarade Ja, och Kåberger kommenterade det hela så här:
– 98 procent till 2020. Det är ambitiöst. Det uppskattar jag.

Ett ytterligare intressant exempel var Mikael Karlsson som ställde den korta frågan:

– Vill du lägga ner Skogsstyrelsen?

Fyra av riksdagsledamöterna svarade Ja på den frågan.

Miljöaktuellt har spelat in politikergrillningen, så förklaringen till detta om Skogsstyrelsen, samt alla de andra frågorna och svaren kan man få här.
Bilder från miljöfesten hittar du här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev