fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Politiker protesterar mot militärövning

Publicerad: 29 april 2011, 07:28

På måndag ska försvaret inleda en övning med skarpa sjunkbomber i Stockholms södra skärgård. Nu reagerar miljölandstingsrådet mot övningen och framför allt valet av tidpunkt, våren, när ”havet är djurens barnkammare”.

Ämnen i artikeln:

Hav

Försvarets fjärde sjöstridsflottilj ska under nästa vecka öva med skarpa sjunkbomber utanför Nåttarö och Huvudskär i Haninge kommun, uppger P4 Radio Stockholm. Det är den typen av bomber som används mot u-båtar och miljö- och skärgårdslandstingsrådet i Stockholms läns landsting, Gustav Andersson (C), är orolig att övningen kommer att hota djurlivet i området.
– Jag tycker att det är väldigt märkligt att man väljer att göra en sådan här övning med skarp ammunition under just den här tiden på året, när havet är djurens barnkammare, säger Gustav Andersson till P4.

Han säger att ljudet från bomberna kan innebära kraftiga störningar för djurlivet.
– Från tidigare övningar finns det exempel på att fiskbestånd har försvunnit under en tidsrymd av fem år efter liknande störningar som det här kan handla om.

Även länsstyrelsen
är kritisk och vill att övningen ska genomföras med lös ammunition och längre från Huvudskär, ett skyddat naturområde där det finns gråsäl och under våren även vandringslax och häckande sjöfåglar.

Det utesluter dock försvaret. Robin von Euler som är informationschef på Fjärde sjöstridsflottiljen säger att man är tillräckligt långt från Huvudskär och att man börjar med att spränga en mindre varningsladdning som skrämmer bort djuren.
Att använda lös ammunition går inte heller, enligt honom, eftersom det inte gör övningen lika värdefull.
– Det har visat sig att när man hamnar i stressade situationer i en skarp insats så agerar man på samma sätt som man har övat. Så för att garantera att vi kan hantera vår materiel på rätt sätt så måste vi öva med skarp materiel, säger Robin von Euler till P4.
Att öva någon annan tid än våren går enligt honom inte heller, eftersom den här övningen ingår i en rad av övningar.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev