Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Politikerna ignorerar klimatfrågan i valrörelsen”

Publicerad: 12 september 2014, 08:57

Trots att de globala klimatförändringarna har stor inverkan på den svenska inrikespolitiken har partierna undvikit frågan i valrörelsen. Det menar miljöprofessorn Johan Rockström.


Ämnen i artikeln:

FnJohan RockströmKlimatförändringar

Årets valrörelse har nästan uteslutande handlat om inrikespolitiska frågor. Utöver invandringsfrågan har partierna ägnat förvånansvärt lite energi åt de globala utmaningar som har stor inverkan på de interna förhållanden i Sverige som partierna säger sig vilja påverka, exempelvis miljön. Den skriver Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms Universitet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Rockström menar att ekonomin, och i förlängningen frågan om jobben och tillväxten är beroende av regelverk, förändringar och relationer med omvärlden. Men Sverige är också ett offer för de allt snabbare miljöförändringar som hotar välfärden.

Sommarens skogsbrand och översvämningarna i södra Sverige är extrema väderhändelser som fått stora konsekvenser men Sverige är ändå lyckligt lottat i jämförelse med exempelvis Storbritannien som i vintras drabbades av skyfall som orsakade kostnader på över 600 miljoner pund, eller Kalifornien som just nu brottas med den kanske värsta torkan i modern historia.

Enligt Johan Rockström kan upprinnelsen till såväl inbördeskriget i Syrien som den arabiska våren spåras till förändringar i klimatet, som gjorde att matpriserna steg och att människor tvingades lämna landsbygden för att desperat söka sig till städerna.

Enligt Rockström är det här bara några exempel på den turbulens som världen befinner sig i redan nu, vid en temperaturökning på 0,85 ºC. Enligt FN:s klimatpanels senaste utvärdering kommer temperaturen att ha stigit till 4 ºC i slutet av detta århundrade.

Johan Rockström menar att politikerna måste tala om de sociala utmaningar som klimatförändringarna medför, samtidigt som man också måste inse att man bidrar till den växande katastrofen.

Trots att Sverige är ett litet land med begränsad påverkan så har vi ett  oproportionerligt stort inflytande i världen då det kommer till hållbar utveckling och välfärd skriver Johan Rockström som menar att världen ser på Sverige som ett föredöme.

Dessvärre menar han att detta inflytande inte utnyttjas. I Sverige har ingen politiker uppmärksammat att FN snart slår fast de nya globala utvecklingsmålen som kommer att styra det internationella samfundet under kommande årtionde. Samtidigt som det planeras klimatdemonstrationer runt om i hela USA går frågan svenskarna förbi.

Johan Rockström menar att svenska politiker på allvar måste börja lyssna på den forskning som säger att:

1. Vi måste böja den globala utsläppskurvan av koldioxid senast 2020, något som innebär att ett land som Sverige i princip måste vara fossilfritt till 2030-2040 eftersom fattigare länder behöver en längre omställningstid.

2 Att vi måste begränsa temperaturökningen till 2ºC och att ett globalt pris på kol bör vara den officiella svenska hållningen i klimatförhandlingarna.

3. Sverige bör och kan driva på nationellt och internationellt för en snabb övergång till hållbar matproduktion och ett globalt stopp för förlust av biologisk mångfald.

”Vill Sverige verkligen bidra till att laga en trasig värld och en trasig planet, i syfte att säkra möjligheterna till mänsklig framgång, då gäller det att satsa både på ett öppet hjärta och en hållbar välfärd” avslutar Johan Rockström i en uppmaning till politikerna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.