Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Politisk tungviktare tar över Arktiska rådet

Publicerad: 27 april 2015, 08:21

Ny ordförande satsar på hållbarhet och minskade klimateffekter.


Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 27 april.

Kanada lämnar över stafettpinnen i Arktiska rådet till USA. Det skedde vid en ceremoni på Baffin Island i fredags. Den amerikanske utrikesministern John Kerry blir ordförande under en tvåårig mandatperiod och tar därmed över posten efter Kanadas tidigare hälsominister Leona Aglukkaq. Amiral Robert J. Papp, Jr blir Kerrys ställföreträdare.

Kanadas ledstjärna i arbetet har varit utveckling för lokalbefolkningen medan USA betonar ansvar och hållbarhet. Amerikanarna har satt upp som mål att förbättra livsvillkoren för lokalbefolkningen men satsar även på sjöfartsäkerhet och att minska klimateffekterna i Arktisregionen.

Under mötet i staden Iqaluit antogs ett ramverksavtal för att minska utsläppen av de kortlivade klimatpåverkande ämnena sot och metan, ett arbete som Sverige jobbade hårt med under sitt ordförandeskap 2011-2013. Nyheten gladde framtidsminister Kristina Persson (S), Sveriges representant på mötet.

– Att vi lyckats få till stånd ett avtal för att minska utsläppen av sot och metan är ett viktigt framsteg i kampen mot klimatförändringar. Genom avtalet visar Arktiska rådet ledarskap och går före internationellt i denna viktiga fråga. Avtalet visar att ett fortsatt gediget samarbete inom ramen för Arktiska rådet är angeläget, säger Kristina Persson.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News