Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Politiska visioner och styrmedel avgörande för ny miljöteknik

Publicerad: 1 juni 2012, 07:43

En ny rapport från Cleantech Scandinavia visar att politiska visioner och långsiktiga styrmedel är avgörande för att nya miljöteknikbolag ska lyckas.


Ämnen i artikeln:

AffärerCleantechGreentechInvesteringarMiljöteknik

Cleantech Scandinavia har intervjuat 20 nordiska entreprenörer som driver miljöteknikbolag, samt tio riskkapitalister som investerar i dem, och sedan sammanställt en rapport där man drar ett antal slutsatser.

Tolv av de intervjuade bolagen (60 procent) anger att någon form av miljölagstiftning har varit avgörande när de startat sina bolag, framförallt långsiktiga visionära satsningar, som till exempel EU:s 20-20-20-mål. 15 av bolagen anger också att miljölagstiftning gynnar marknaden för deras produkt eller tjänst.

18 av de intervjuade bolagen har fått statligt finansiellt stöd, och samtliga anser att det har varit mycket betydelsefullt i den initiala utvecklingen, eftersom det är ont om riskkapital i det skedet.

Det kom dock fram flera klagomål på att ansökningarna och kriterierna för att få stöd är för krångliga och komplicerade.

Ett annan viktig slutsats är att lagstiftningen för att styra marknader måste var enkel att förstå och förutsägbar. Under de senaste åren har flera satsningar på att subventionera gröna tekniker dragits tillbaka av regeringar i Europa, vilket har lett till skeptiska investerare.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.