Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Polymerer ger hopp för nanoprocessorer

Publicerad: 26 februari 2009, 06:33

Fotolitografi som används för att rita mönster i kisel klarar inte hur små mått som helst. Men en finurlig metod att rada upp block-kopolymerer kan komma ner till nanometernivå.


Forskare från Berkeley och Massachusetts har efter tio tjugo års experiment med självordnande polymerer hittat metoder som till att börja med kan få dem att rada upp sig regelbundet över större ytor. Det har många försökt med de sista tio åren utan att lyckas. När vi kommer upp i centimeterstora ytor börjar ordningen bli oregelbunden. Och då man inte göra halvledare där individuella områden kan adresseras.

Men i ett telefonsamtal mellan Kalifornien och Massachusetts Ting Xu i Berkeley och Tom Russel i Amherst sa det klick. Kristaller uppvisar jämna strukturer. Kunde man klyva en kristall och få ett jämnt räfflat mönster skulle det få ordning på polymererna. Och det kunde man. Klyver man en safirkristall i en viss vinkel och hettar upp till 1400 grader i ett dygn så får den en jämnt räfflad yta.

På den placerade man lager av självorganiserade kopolymerer (en blandning olika slags polymerer alltså) som stående cylindrar, blott tre nanometer i diameter, i perfekt ordning. Berkeleys nyhetsbrev beskriver storleken som en yta på flera kvadratcentimeter. Då talar vi om terabit, alltså biljoner, av små väldefinierade punkter.

Och sedan då? Med ett lösningsmedel som tvättade bort den polymer som utgör kärnan i varje rulle blev resultatet ett slags såll i form av en tunn film med nanometerhål. En mall att jobba med till exempel för att skapa datalagring med – biträdande professor Ting Xu nämner att 250 vanliga dvd skulle kunna lagras på en skiva stor som en femtioöring. Eller tjugofemcentare, som hon uttryckte det.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.