Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Polymergel kan ge bättre batterier

Publicerad: 13 September 2011, 10:00

Med hjälp av en ny polymergel kan litiumjonbatterier, som används i allt från bärbara datorer till bilar, snart bli mindre, säkrare och billigare.


Ämnen i artikeln:

BatterierCleantechGreentechLitiumjonbatterier

Forskare vid University of Leeds har tagit fram en polymergel som kan användas istället för det flytande elektrolyt som används i de flesta batterier idag. Enligt forskargruppen så förhindrar den nya gelen överhettning, som är ett vanligt problem med litiumjonbatterier. Dessutom gör den batterierna billigare utan att prestandan påverkas, skriver Good Clean Tech.

– Polymergelen ser ut som en solid hinna, men innehåller faktiskt 70 procent flytande elektrolyt. Det tillverkas på samma sätt som en gelé: du tillsätter massor av varmvatten till gelatin – i det här fallet är det en polymer- och elektrolytblandning – och när den kyls bildas det en fast men flexibel massa.

Enligt forskarna kan de gelfyllda batterierna bli 10 till 20 procent billigare än traditionella litiumjonbatterier. Det kommer dock att dröja innan vi får se tekniken tillämpas kommersiellt.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.