Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Populärt efterfråga elbilstaxi 

Publicerad: 18 december 2015, 07:53

Foto: Taxi Stockholm

Nu har företag med sammanlagt över 20 000 medarbetare anslutit sig till Nollzon-projektet.


Genom att ansluta sig till projektet Nollzon kan företag automatiskt se till att alltid efterfråga en elbil i stället för en avgasbil då en taxiresa beställs. Bakom initiativet, som bland annat syftar till att ge en renare och tystare stadsmiljö, står Vattenfall, IBM, ABB, Gröna bilister och Sustainable innovation.

Hittills har cirka 70 företagen anslutit sig, exempelvis JM, Tele2, Nordic Choice Hotels, Skanska och Riksbyggen. Tillsammans är det nu över 20 000 medarbetare som automatiskt väljer elbilstaxi i första hand när de reser i tjänsten, vilket initiativtagarna hoppas ska öka pressen dels på taxibolagen att köpa fler elbilar och dels på elföretagen att bygga fler snabbladdare.

– En taxi kör cirka 12 000 mil per år och det motsvarar 7-8 privatbilar. Att ställa om taxiflottan ger en stor effekt och är därmed mycket viktigt om vi ska nå en fossilfri fordonsflotta år 2030. Vi uppmanar företag, organisationer och myndigheter att se över sina taxipolicy och ansluta sig till Nollzon, säger Johanna Grant, ordförande för Gröna bilister, i ett pressmeddelande.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.