Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Porsches lok – Större än Volvo V70 II

Publicerad: 24 november 2008, 13:07

Porsches fyradörrarscoupé är ingen liten bil. Redan nu talas det om en hybridversion.


Det är nio månader till Porsche Pananera-lanseringen. Nu presenterar företaget de första officiella bilderna av bilen. Formspråket känns igen från 911, Boxster, Cayman och Cayenne men nykomlingen är en stor bil – Panamera mäter 4,97 meter på längden, 1,93 på bredden och 1,42 meter på höjden. Därmed är bilen längre än till exempel en Volvo V70 II som är 15 centimeter kortare.

En bjässe. Men luftmotståndet ska vara modest – cW-koefficienten är 0,29.

Trots storleken är Panamera en rent fyrsitsig bil eftersom stolarna är separata. Lastutrymmet ska ha mer med en traditionell lyxbil än en sportbil att göra. Ryggstöden bak är nämligen fällbara och bakluckan öppnar hela vägen upp till taket.

Tydliga drag – Panamera ser ut som en förvuxen 911

Motoralternativen i Panamera är en sex- eller åttacylindrig v-motor med 300 eller 500 hästkrafter. Bägge alternativen är försedda med turbo och insprutning. Växellådorna är antingen sexväxlade manuella eller den sjustegade dubbelkopplingslådan PDK.

Panamera är bakhjulsdriven som standard men toppversionen säljs med fyrhjulsdrift, något som kan köpas som tillval till de övriga modellerna.

Panamera kommer även att lanseras i ett hybridutförande. Porsche har bekräftat att Panamera ska dela teknik med SUV:en Cayenne. Det skulle i så fall innebära en elassisterad v6:a med 350 hästkrafter.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev