Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Portugal vill sätta standarden för europeiska laddstationer

Publicerad: 5 november 2010, 07:30

Portugals regering hoppas att resten av Europa hakar på landets kortbaserade betalningssystem för offentliga elbilsladdare.


Ämnen i artikeln:

CleantechElbilarForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Som Teknik360 skrev nyligen kan Portugal redan nästa år ha en rikstäckande infrastruktur för elbilar. Nu hoppas landet att deras kortbaserade betalningssystem ska bli standard i hela Europa.

I samband med ett Nissan Leaf-evenemang i Lissabon berättade Miguel Pinto om systemet. Han är talesman för Mobi:E, ett statligt uppbackat företag som arbetar med att utveckla nätverket av laddstationer för elbilar. Enligt Pinto kommer företagets pilotsystem att ge kunderna möjlighet att teckna avtal med ett antal olika leverantörer. Sedan kan de ladda sin bil i vilken offentlig laddstation som helst, även de som drivs av konkurrerande företag – som i sådana fall ersätts av den leverantör som kunden har ett avtal med, skriver BusinessGreen.

Av Portugals 300 kommuner har 25 redan anmält sig till systemet, vilket betyder att landets elbilar kan laddas på 1 380 normala laddstationer och 50 stationer som erbjuder snabbladdning.

– Folk kan använda alla stationer, så det finns inte något monopol. Men samtidigt kommer det att finnas en marknad och kunderna kommer att kunna jämföra de priser som olika företag erbjuder, sade Pinto.

Han berättade även att korten kommer att kunna användas till fler saker en själva laddningen. Som exempel nämnde han betalning för parkeringsplatser, bilpoolsystem och kollektivtrafik.

Mobi:E menar att ett gemensamt kortsystem skulle underlätta för elbilsägare att röra sig mellan Europas länder.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.