Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Positiv utveckling för vargstammen

Publicerad: 3 september 2013, 09:24

Vargarna blir fler och inaveln minskar. Utvecklingen är positiv för vargstammen och dess möjligheter att finnas kvar på lång sikt i den svenska naturen.


Detta visar den skandinaviska vargrapporten 2012/13 som tas fram i samarbete mellan Sverige och Norge, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

I dag har vi cirka 350 vargar i Sverige. Det är nära det antal som tidigare nämnts både av Rovdjursutredningen och av Naturvårdsverket som ett tillräckligt antal.

-Vargstammen visar en positiv utveckling men det finns fortfarande en del frågetecken kvar att lösa. Det behövs både en viss storlek och en viss kontinuerlig invandring som tillför nya gener till vargstammen för att den ska vara långsiktigt livskraftig och ha gynnsam bevarandestatus. Vi jobbar på att lösa dessa frågetecken i samråd med en rad olika forskare och hoppas att hitta en lösning under hösten, säger Mark Marissink, chef på Enheten för natur och biologisk mångfald på Naturvårdsverket.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.