Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pourmokhtari: Nästa år berättar vi hur klimatmålen ska nås

Publicerad: 11 november 2022, 10:33

Romina Pourmokhtari (L) höll under fredagen sin första interpellationsdebatt i riksdagen.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet & PONTUS LUNDAHL/TT

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari höll sin första interpellationsdebatt i dag i riksdagen.

Ämnen i artikeln:

VeckobrevKlimatpolitikPolitikRomina Pourmokhtari

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Det kommer dröja innan regeringen ger besked om hur de svenska klimatmålen ska nås. Det meddelade klimat- och miljöministern under fredagen. 

Beskedet kom i en debatt i riksdagen som hölls mellan Ulrika Heie (C) och Romina Pourmokhtari (L). Även Elin Söderberg och Daniel Helldén från Miljöpartiet medverkade.

Anledningen till replikskiftet var en interpellation från Ulrika Heie, om vilka initiativ regeringen tänker ta för att säkerställa att trafiksektorns klimatmål till år 2030 kan uppnås.

Följ Aktuell Hållbarhet – skaffa våra nyhetsbrev!

Aktuell Hållbarhets nyhetsbrev ger dig de senaste och branschrelevanta nyheterna dagligen eller veckovis. Dessutom är de helt gratis. Läs mer här!

De senaste veckorna har regeringen kommit med en rad förändringar på transportområdet som väntas öka utsläppen kraftigt under de kommande åren. Samtidigt har regeringen gjort klart att klimatmålet till 2030 ändå ska ligga fast. En ”omöjlig hållning” enligt Heie, som i riksdagsdebatten flera gånger återkom till hur regeringen vill att utsläppsminskningarna ska gå till:

– Jag skulle önska att klimatministern var något mer konkret.

Klimat- och miljömninster Romina Pourmokhtari sköt dock frågan på framtiden och konstaterade:

– Vi måste göra mer. Och jag hoppas att ni ser fram emot att läsa den klimathandlingsplan som vi kommer presentera. Där vi självklart behöver förklara hur vi ska lyckas med de högt ställda mål som Sverige har och som den här regeringen har all intention att fortsatt uppnå. 

Enligt den svenska klimatlagen ska regeringen vart fjärde år ta fram en klimatpolitisk handlingsplan. Handlingsplanen ska lämnas till riksdagen året efter det att ordinarie val till riksdagen har hållits, det vill säga senast under december månad 2023.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev