torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pourmokhtari om IPCC-rapporten: Vi har inte sänkt ambitionerna

Publicerad: 21 mars 2023, 13:26

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Under måndagen släppte IPCC sin senaste rapport, med flera skarpa varningar om klimatet. Klimat- och miljöministern menar att Sveriges regering inte har sänkt ambitionerna.

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Budskapet från IPCC till världens beslutsfattare, när FN:s stora klimatrapport släpptes under måndagen: Lösningarna finns klara att använda, det är allt mer bråttom och varje utsläppsminskning kommer göra stor skillnad. Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) säger att man från regeringens sida inte har trappat ner på ambitionerna.

”Man ska inte känna någon oro över vår ambition. Däremot kan man också förhålla sig till verkligheten, nämligen att vi har ett krig som drivit upp våra bränslepriser enormt i kombination med en reduktionsplikt som har påverkat utbudet och efterfrågan. Systemet har inte hängt ihop. Men vi har inte släppt på klimatmålen eller sänkt våra ambitioner”, säger hon enligt nyhetsbyrån TT.

Ett flertal organisationer har kritiserat regeringen för att driva en politik som ökar utsläppen och i sin budget i höstas konstaterade regeringen själva att innehållet i politiken ökar utsläppen.

Läs mer: IPCC: Nu räknas varje utsläppsminskning

Regeringen själva pekar ut elektrifiering som den viktigaste vägen fram för att minska utsläppen.

”Då behövs det laddinfrastruktur och ett planerbart elsystem. Så vi tar ett ordentligt tag i energifrågan för att möta upp omställningens behov av el. Så elektrifieringen är det främsta vi behöver skynda på”, säger Pourmokhtari enligt TT.

Enligt ministern handlar det nu också om att sluta utvinna råmaterial, att arbeta mer cirkulärt och att återväta våtmarker så att de slutar läcka koldioxid och bidrar till mer ekologisk mångfald.

”Nettonoll 2045 är väldigt högt satta mål. Jag är väldigt stolt över att vi arbetar för att Sverige ska vara ledande i omställningen”, säger hon fortsatt, enligt TT.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev