Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pourmokhtari pressas om klimatåtgärder av S och MP

Publicerad: 18 november 2022, 10:28

Både Mattias Vepsä (S) och Märta Stenevi (MP) kräver nu svar från Romina Pourmokhtari (L) om hur regeringen vill att de svenska klimatmålen ska nås.

Foto: Riksdagen / Ninni Andersson / Riksdagen

En skriftlig riksdagsfråga och en interpellation har i veckan lämnats in till den svenska klimat- och miljöministern. Båda handlar om vilka konkreta åtgärder som regeringen tänker sätta in för att nå klimatmålen.

Ämnen i artikeln:

VeckobrevKlimatpolitikPolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Samtidigt som Romina Pourmokhtari (L) befinner sig i Sharm el-Sheikh, Egypten, för att delta på årets klimatförhandlingar, så utmanas hon på hemmaplan av två riksdagsledamöter.

I en riksdagsfråga som lämnades in i veckan, frågar Mattias Vepsä (S) Romina Pourmokhtari om hon alls tänker presentera en politik som gör att klimatmålen kan nås. Han skriver bland annat:

”Det handlar om att ge långsiktiga spelregler för näringslivet och landets befolkning. Regeringens sänkta ambitioner och slakt av klimatpolitiken hotar nya tunga investeringar i vårt land. Det riskerar att dra undan mattan för företag och privatpersoner som valt att satsa på ny teknik och grön omställning.”

En liknande frågeställning förs fram också i en interpellation, skriven av Märta Stenevi (MP). Även hon undrar just om ”vilka specifika åtgärder” som ministern avser att lägga fram på klimatområdet.

Romina Pourmokhtari har än så länge varit återhållsam med kommentarer kring detta. Som Aktuell Hållbarhet tidigare rapporterat om har Pourmokhtari hänvisat till regeringens klimathandlingsplan som enligt den svenska klimatlagen måste presenteras någon gång under nästa år. I en färsk intervju med Dagens Nyheter har klimat- och miljöministern samtidigt sagt att då det gäller det mål som ligger närmast i tiden, 2030-målet, så ligger det visserligen fast, ”men” säger Romina Pourmokhtari vidare i intervjun, ”jag har väldigt svåra förutsättningar att nå det målet”. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev