måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Pourmokhtari tog sig an sju ledamöter i riksdagsdebatt: ”Kommer presentera handlingsplan 2023”

Publicerad: 7 december 2022, 08:15

Många ville diskutera med den svenska klimat- och miljöministern när chansen väl uppstod under tisdagen.

Foto: Ninni Andersson & Fredrik Sandberg /TT

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) fick under tisdagen ge sin och regeringens syn på hur de svenska klimatmålen ska nås.

Ämnen i artikeln:

VeckobrevKlimatpolitikPolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Det var många som ville diskutera klimatpolitiska frågor med den svenska klimat- och miljöministern när chansen väl uppstod under tisdagen. Fyra interpellationer togs då nämligen upp samtidigt, och ytterligare tre riksdagsledamöter valde att hoppa in i debatten, så sammantaget fick Romina Pourmokhtari ensam möta sju ledamöter från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. 

Läs mer: Frågorna hopar sig för Pourmokhtari – drabbning om klimatpolitiken väntar i december 

Några nya besked bjöd dock klimat- och miljöministern inte på. Hon gjorde återigen klart att både det långsiktiga 2045-målet och det mer kortsiktiga transportpolitiska klimatmålet till 2030 ska nås. Men hur det ska gå till – vilket de sju riksdagsledamöterna alla försökte fiska efter på olika sätt – den frågan hänvisade Pourmokhtari än en gång till den klimatpolitiska handlingsplan som ska presenteras någon gång under nästa år:

”Regeringen har påbörjat en omläggning av klimatpolitiken, men vi är inte klara. Det behövs ytterligare åtgärder för att vi ska nå våra klimatmål, och under 2023 kommer regeringen enligt klimatlagen att presentera en klimatpolitisk handlingsplan i riksdagen, där vi mer i detalj redogör för regeringens klimatpolitik för mandatperioden.”

Ett klargörande, möjligen något oväntat, dök samtidigt upp under debatten. Och det var i vilket sammanhang som Romina Pourmokhtari valde att som enda gång nämna regeringens samarbetsparti, Sverigedemokraterna. Hon sa då bland annat: 

”Man pratar om att det skulle finnas klimatförnekare i denna regering. Vilka då? Är det Moderaterna som är klimatförnekare? Är det Liberalerna som är klimatförnekare? Är det Kristdemokraterna som är klimatförnekare? Låt mig påminna kammaren om att det är jag som är klimat- och miljöminister. Det är en liberal klimat- och miljöminister ni debatterar med – inte Sverigedemokraterna.”

Se hela debatten här

Läs också: Storstädernas ilska: ”Regeringen slår undan benen för vårt klimatarbete”

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev