lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Prata om problemen innan de inträffar

Publicerad: 2 december 2014, 12:33

Om man pratar med sin chef om generella problem på jobbet, så blir det lättare att prata om dem när man själv drabbas. Det tycker forskaren Cecilia Nahnfeldt.


Man ska inte vara rädd för att ta upp generella problem med chefen i förebyggande syfte.

Cecilia Nahnfeldt, som är docent i genusvetenskap på Karlstads universitet, har presenterat Balansmodellen, skriver Jusektidningen. Den är avsedd att skapa bättre balans mellan arbetslivet och det övriga livet.

En av tankarna bakom den är att vi ofta planerar utifrån när allt fungerar som det ska. När sedan något händer, som att barn blir sjuka, så blir det problem, eftersom det inte finns några rutiner för att hantera det. Det gäller alltså att vara förberedd.

Ett sätt att förbereda sig är strukturerade gruppsamtal baserade på exempelberättelser, som kallas dilemmasamtal. De kan ledas av en chef eller kanske en konsult. Det handlar alltså inte om att prata om konkreta händelser, utan om generella händelser. Dilemmasamtalen ska göra att det sedan blir enklare att prata om ett konkret problem när det uppstår.

Rent konkret kan man alltså diskutera ”vad händer om någon på driften måste vabba när det är månadsbokslut?”. När det sedan inträffar har man förhoppningsvis redan en aning om en lösning på problemet. Dessutom borde hela situationen vara avdramatiserad.

Dilemmasamtalen är en del av Balansmodellen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev