Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Preem: ”Vi har redan en fossiloberoende fordonsflotta”

Publicerad: 5 juli 2012, 14:50

Almedalens kaxigaste miljöutspel kom på torsdagen.


En och annan höjde på ögonbrynen när Preems kommunikationschef Helene Samuelsson under ett seminarium om drivmedel lite i förbigående nämnde att Sverige redan har en fossiloberoende fordonsflotta.

Eftersom den svenska regeringen 2009 bestämde sig för att sätta som mål att Sverige till år 2030 ska ha just en fordonsflotta oberoende av fossila bränslen var uttalandet från Samuelsson något av en nyhet. Inte minst eftersom regeringen så sent som i går presenterade den särskilde utredare som ska ta reda på hur målet till 2030 kan nås. Miljöaktuellt passade på att fråga Samuelsson hur Preem ser på saken.

Kan du utveckla ditt resonemang lite om att Sverige redan har en fossiloberoende fordonsflotta?

– Preem har investerat ungefär 600 miljoner kronor totalt i biodieselproduktion och vi har lyckats bygga om vårt raffinaderi så att vi nu kan göra diesel av förnybara råvaror. Denna biodiesel fungerar i dag i alla dieselfordon, tunga som lätta, gamla som nya. Vårt nästa steg nu är att göra grön bensin, som är en liknande process och som är fullt möjlig att genomföra. Den fordonsflotta och den infrastruktur som vi alltså redan har, den fungerar egentligen jättebra för de drivmedel som vi satsar på. Eftersom vi kan göra grön diesel och snart grön bensin, fossilfri diesel och bensin om du så vill, då har vi ju en fordonsflotta som faktiskt är fossiloberoende.

Så vad är då problemet?

– Det spelar ingen roll om vi har en fossiloberoende fordonsflotta när vi inte har några drivmedel som den kan gå på. Den stora utmaningen är därför att hitta råvaror som tagits fram på ett hållbart sätt och som vi kan göra drivmedlet på. Problemet är att nu söker man främst efter en bilpark för att minska utsläppen av koldioxid, när man borde söka efter drivmedlen. För det är ingen idé att ha exempelvis en massa etanolbilar om de ändå sedan körs på bensin.

Är detta något som politikerna har missat?

– Kunskapen om de här frågorna är ganska låg hos våra politiker. För om vi nu ska gå mot ett fossiloberoende samhälle, som de beslutat om, så måste vi inom branschen ha spelreglerna klara för oss, det vill säga långsiktiga spelregler. Det här arbetet innebär väldigt stora investeringar för vår del. Men som läget är nu får vi på Preem skattelättnaden för biobränslet ett år i taget. Så från ett år till ett annat vet vi inte riktigt vad är det för produkt vi kommer att kunna sälja eller om vi kommer att kunna sälja den överhuvudtaget. Långsiktiga spelregler är något som hela branschen efterfrågar.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.